Purjehdushistoria keräyskohteena

002

Olen viimeisen runsaan puolen vuoden ajan viettänyt runsaasti aikaa ”penkoen arkiston syövereitä”. Urheiluarkisto Stadikalla on tullut tutuksi, samoin kuin sen aina ystävällinen ja kärsivällinen henkilökunta. Seinäntakaisen museon henkilökuntaa yritän aina muistaa tervehtiä matkallani ”työmaaruokalaan” parkkipaikan sivuitse.

Alftanin aineisto, johon viime syksynä kompastuin, käsittää 17 hyllymetriä materiaalia, yhteensä 203 kansiollista kirjeenvaihtoa, muistiinpanoja, käsikirjoituksia, päiväkirjamerkintöjä, vuosikirjoja ja valokuvia. Lisäksi aineistossa on myös kaksi lokikirjamaista matkakertomusta, jotka ovat tutkimukseni pääasiallinen lähdeaineisto.

Alftan keräsi oman seuransa, Nyländska Jaktklubbenin, lisäksi lukuisten muiden seurojen vuosikirjoja, jäsenlehtiä ja käsikirjoja. Niitä on useiden vuosikymmnien ajalta. Aineistossa on suomalaisten ja ruotsalaisten purjehduslehtien vuosikertoja, mutta myös tanskalaisia, norjalaisia, saksalaisia ja yhdysvaltalaisia julkaisuja. Alftan kirjoitti 1930-luvulta lähtien artikkeleja pohjoismaisiin lehtiin, joten niiden säästäminen on ymmärrettävää. Kuitenkin muun materiaalin määrä on huomattava. Kuinka paljon ne ovatkaan vieneet tilaa! Missä Alftan on niitä säilyttänyt?

Alftan jäljitti veneyksilöiden historiaa eri ihmisten pyynnöstä. Aineistosta löytyy tätä koskevaa kirjeenvaihtoa varsin runsaasti. Alftan mainitsi tehneensä veneiden historian selvitystyötä vielä sittenkin, kun ei enää vanhuuden ja huonontuneen liikuntakyvyn vuoksi päässyt itse purjehtimaan. Eivätkä nuo kirjeet ole lyhyitä parin sivun koonteja ranskalaisine viivoineen, vaan seikkaperäisiä selvityksiä veneistä ja ihmisistä, jotka kytkeytyivät toisiinsa joskus yllättävilläkin tavoilla. Vaikuttaa siltä, että toisten ihmisten auttaminen veneidensä historian selvittämisessä antoi jotain myös Alftanille itselleen, ja piti hänet henkisesti lähellä rakasta harrastusta.

Nykyään, kun monet puhuvat ”paperittomasta toimistosta” ja tiedon siirtämisestä muistitikuille ja pilvipalveluun, tuntuu yhden ihmisen keräämä, käsissä rapisteltava tietopankki ja sen laajuus poikkeuksellisen hienolta. Mieleeni väistämättä eksyy kysymys: Miksi hän keräsi ja säästi kaiken tuon materiaalin? Muistan oman mummuni säästäneen käytettyjä viilipurkkeja, joista osan hän jopa oli päällystänyt.  Oliko säästäminen heidän sukupolvensa tapa, vai oliko Alftanilla muitakin syitä? Toivoisin niin saavani vastauksen.

Henrika Hopeavuo

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Purjehdushistoria keräyskohteena

  1. Karoliina sanoo:

    Olen itsekin miettinyt paljon sitä, mikä saa ihmiset keräämään, säästämään ja arkistoimaan erilaista materiaalia itseään ja elämäänsä koskien. Se on hyvin mielenkiintoista! Syitä on varmasti monia. Se on yksi tapa jättää jälkensä historiaan ja osoittaa itsensä kokoinen paikka materiaalisen muodon kautta senkin jälkeen, kun itseä ei ole enää ruumiillisessa muodossa olemassa. Jotkut varmasti ajattelevat jo eläessään kerätyn ja säästetyn materiaalin sisältävän esimerkiksi juuri historiallisesti ja kulttuurisesti tärkeää informaatiota eletystä elämästä tulevia sukupolvia varten, ja sen vuoksi esimerkiksi kirjoittavat ja arkistoivat kirjeitään ja päiväkirjojaan sekä muuta materiaalia. Niin kuin sinusta, on myös minusta hienoa ja arvokasta päästä käsiksi konkreettiseen arkistoaineistoon. Minkälaisia maailmoja sitä kautta avautuukaan! Itse pohdin paljon niitä haasteita ja mahdollisuuksia, joita tulevaisuus ja digitaalinen kulttuuri tuo tullessaan esimerkiksi juuri erilaisten arkistoaineistojen ja ylipäätään erilaisten aineistojen arkistoimisen sekä jakamisen kannalta. Mutta ainakin nyt keskityn rapistelemaan käsissäni olevaa aineistoa ja niitä paperisia päiväkirjan sivuja, jotka kätkevät sisäänsä mitä mielenkiintoisempia sanoja ja jälkiä menneestä. Paljon tsemppiä ja kaikkea hyvää sinulle!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s