Sukkasillaan keittiössä nauhurin kanssa – haastattelumuistoja

Se tunne, kun tulet ventovieraan ihmisen kotiin, riisut kenkäsi ja ryhdyt kyselemään hänen elämästään. Mahdollisesti samalla juodaan kupponen kuumaa, tai vain istutaan asiallisesti olohuoneessa. Joka tapauksessa haastattelujen tekemiseen liittyy paljon tuntemuksia, jotka jäävät usein sanomatta tai määrittelemättä keskityttäessä vain itse tulokseen; muistitiedolliseen lähdeaineistoon. On tilanteita, joissa sekä haastateltava että haastattelija voivat hetkittäin joutua mukavuusalueidensa rajamaille tai sitten kokea vapauttavaa naurua. Silti kaikesta huolimatta kerronnan ja muistin avauduttua jokin kohtaaminen voi tapahtua.DSC_0036

Olen käyttänyt muistitietoa ja haastatteluja sekä kandityössäni että tulevassa gradussanikin. Olen haastatellut niin vanhoja tuttuja kuin ventovieraita. Molemmissa tapauksissa juuri haastattelutilanteet voivat olla hieman erityisiä tilanteita, jopa koukuttaviakin. Siinä historian salapoliisityömäisyys voi näkyä uteliaisuutena menneisyyteen ylipäätään. Mitä tällä haastattelulla tuleekaan esiin? Mitä haastateltavan muistamisessa tapahtuu? Mitä jää kertomatta? Pysyykö oma pääni kasassa osatakseni kysyä oikeita kysymyksiä oikeaan aikaan?

Haastatteluissa oudoin hetki on oikeastaan aina aloitus, jossa kummankin on sekä sanallisesti että sanattomasti määriteltävä tilanteelle raamit ja pelisäännöt. Alun kankeus, esittelyt ja muut muodollisuudet on pystyttävä pitämän mahdollisimman kevyinä ja luontevina. Nauhoittimen esiintulosta tai läsnäolosta ei saisi tulla liian isoa numeroa. Usein koetan laittaa sen valmiiksi jo rappukäytävässä tai pihalla, ja siirtää sitten luontevasti pöydälle. Kunhan vain ei kämmää sitä lattialle, tai tiputa syvemmälle kassiin juuri kriittisellä hetkellä.

Käyntiin päästyä aika kiitää. Usein tuntuu hienolta saada tallennettua ihmisten tarinoita ja kokemuksia jälkipolville. Tosin tekstintämisen urakka voi myös kolkutella mielessä minuuttien kuluessa. Toisinaan voi mieleen hiipiä turhautuneisuuttakin, kun haastateltavasta ei jotenkin ”saa irti” juuri sen suuntaisia asioita joita haluaisi tutkimuksessaan käsitellä, ja aihe vain rönsyilee. Tai voi tulla aivan uusia yllättäviäkin tuloksia, saako jatkokysymyksissä tarpeeksi niistä irti? Haastateltavalta ei voi myöskään kysyä suoraan tutkimuskysymystä, tyyliin ”millainen osuus tällä on ollut kulttuuriseen identiteettiisi?” Voi vain hienovaraisesti kysellä hänen elämästään, ja kuunnella. Vasta tuloksia purkaessa voi tehdä analyysia akateemisella käsitteistöllä.

Virallisen haastatteluosuuden jälkeen ja laukkua pakatessa tunnelma toisinaan muuttuu vapautuneemmaksi ja rupatteluksi. Samalla ei kuitenkaan aina halua liian tuttavallista tunnelmaa, se tuntuisi oudolta. Jonkinlainen ”ammatillinen etäisyys” olisi pyrittävä säilyttämään, tuleehan haastattelija käyttämään kyseisen ihmisen elämänkokemuksia akateemisen tiedon tuottamiseen. Haastattelun jälkeen haastateltavan mieli myös usein herää yksityiskohtiin. Muisti on ikään kuin viritelty, ja joskus he eivät ole itsekään ajatelleet koko asiaa vuosiin. Kenkiä laittaessa tekisi mieli laittaa nauhuri vielä päälle. Miten tällaiseen rupattelutietoon pitäisi suhtautua? Se on kuitenkin haastattelun ulkopuolista aineistoa eikä siis sopimuksen alaista. Onkin tullut sovittua tosinaan myös uusintahaastatteluja tällaisten eteiskeskustelujen tiimoilta.

Joka tapauksessa haastattelujen mahdollisuus on suuri rikkaus. Montako kertaa lyhytsanaista ja aukkoista kirjallista aineistoa läpikäydessä tekisi mieli vain kysyä joltakin tekstin tuottaneelta aikalaiselta suoraan? Mitä ajattelit tuolloin? Miksi tämä on ollut näin? Haastattelujen kautta tämä parhaimmillaan toteutuu!

Mari Agge

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s